در دنیای وب، اغلب اوقات اصطلاحات توسعهدهنده سایت و طراح سایت به جای هم استفاده میشوند که باعث ایجاد سردرگمی میشود. در حالی که این دو نقش به هم وابسته هستند، اما وظایف و مهارتهای بسیار متفاوتی دارند. با ما همراه باشید تا با تفاوت توسعه دهنده سایت با طراح سایت بیشتر آشنا شوید.
طراح سایت (Web Designer) کیست؟
طراح سایت فردی است که مسئول ایجاد ظاهر بصری و تجربه کاربری (UX) یک وبسایت است. او با استفاده از نرمافزارهای طراحی مانند فتوشاپ، ایلاستریتور و …، طرحهای گرافیکی وبسایت را میسازد و با استفاده از زیبایی شناختی و خلاقیت خود به وب سایت ظاهری رضایت بخش و کاربر پسند می بخشد.
مهارتهای یک طراح سایت:
- خلاقیت
- دانش رنگشناسی
- تایپوگرافی
- اصول طراحی رابط کاربری و توانایی درک نیازهای کاربر
وظایف:
- ایجاد طرحهای اولیه (Wireframe) و ماکتهای وبسایت
- انتخاب رنگها، فونتها و تصاویر مناسب
- طراحی رابط کاربری جذاب و کاربرپسند
- اطمینان از سازگاری طراحی با دستگاههای مختلف (Responsive Design)
توسعهدهنده سایت (Web Developer) کیست؟
توسعهدهنده سایت مسئول پیادهسازی طرحهای طراحی شده توسط طراح به صورت کدهای برنامهنویسی است. او با استفاده از زبانهای برنامهنویسی مانند HTML، CSS، جاوا اسکریپت و فریمورکهای مختلف، وبسایت را زنده میکند.
مهارتهای توسعه دهنده سایت :
- تسلط بر زبانهای برنامهنویسی
- آشنایی با پایگاه دادهها
- توانایی حل مسئله و منطق برنامهنویسی
وظایف:
- کدنویسی HTML، CSS و جاوا اسکریپت برای ساخت ساختار و ظاهر وبسایت
- ایجاد تعاملات دینامیک در وبسایت
- اتصال وبسایت به پایگاه داده
- بهینهسازی وبسایت برای موتورهای جستجو (SEO)
انواع توسعه دهنده وب سایت:
1.توسعهدهنده فرانتاند (Front-end Developer):
وظیفه اصلی توسعه دهنده فرانت اند طراحی ظاهر و تعامل کاربر با وبسایت یا اپلیکیشن می باشد. فرانت اند مسئولیتهایی مانند ساختن رابط کاربری (UI) جذاب و کاربرپسند، اطمینان از نمایش صحیح وبسایت در مرورگرهای مختلف و ایجاد انیمیشنها و جلوههای بصری را بر عهده دارد. بنابراین لازم است بر مهارتهایی همچون HTML , CSS و جاوا اسکریپت مسلط باشد. و بتواند با ابزارهایی مانند React، Angular و Vue.js.کار کند.
2. توسعهدهنده بکاند (Back-end Developer):
وظیفه توسعه دهنده بک اند ساخت و مدیریت منطق پشت صحنه وبسایت, مدیریت پایگاه داده، پردازش درخواستهای کاربران، ایجاد APIها و اطمینان از امنیت و عملکرد بالای وبسایت می باشد. بنابراین باید بر زبانهای برنامهنویسی سمت سرور مانند Python، Ruby و PHP و پایگاه داده مانند MySQL مسلط باشد.
3. توسعهدهنده فول استک (Full-stack Developer):
توسعه دهنده فول استک مدیریت تمام جنبههای توسعه یک وبسایت، از طراحی رابط کاربری تا پیادهسازی منطق پشت صحنه را بر عهده دارد و میبایستی به ترکیبی از مهارتهای توسعه دهنده فرانت اند و بک اند و طیف گستردهای از ابزارها و زبانهای برنامهنویسی مسلط باشد.
4. توسعهدهنده موبایل (Mobile Developer):
توسعه دهنده موبایل وظیفه توسعه اپلیکیشنهای موبایل برای سیستمعاملهای iOS و اندروید با عملکرد بالا، سازگار با دستگاههای مختلف و تجربه کاربری مناسب را برعهده دارد. و باید بر زبانهای برنامهنویسی مختص موبایل مانند Swift (برای iOS) و Kotlin یا Java (برای اندروید مسلط باشد.
۵. توسعهدهنده DevOps :
توسعه دهنده DevOps مدیریت چرخه عمر نرمافزار از توسعه تا تولید, پیادهسازی زیرساختهای ابری، اتوماسیون فرآیندهای ساخت و استقرار، نظارت بر عملکرد سیستمها و اطمینان از پایداری و امنیت برنامهها را برعهده دارد. مهارتهای وی شامل ابزارهای خودکارسازی، مدیریت پیکربندی و مجازیسازی مانند Docker و Kubernetes. می باشد.
تفاوت توسعه دهنده سایت با طراح سایت چیست؟
علیرغم وجود تفاوتهایی میان توسعه دهنده سایت با طراح سایت باید گفت که برای ساخت یک وبسایت حرفهای و موفق، همکاری تنگاتنگ بین طراح و توسعهدهنده ضروری است. طراح ایدهها و طرحهای اولیه را ارائه میدهد و توسعهدهنده آنها را به واقعیت تبدیل میکند. یک ارتباط موثر بین این دو نقش، منجر به ایجاد وبسایتی میشود که هم از نظر ظاهری جذاب و هم از نظر عملکرد کارآمد باشد.
تفاوت اصلی بین طراح و توسعهدهنده سایت:
ویژگی | طراح سایت | توسعه دهنده سایت |
تمرکز | ظاهر بصری و تجربه کاربری | عملکرد فنی و ساختار وب سایت |
مهارت ها | خلاقیت، طراحی گرافیکی | برنامهنویسی، منطق |
ابزارهای کار | فتوشاپ، ایلوستریتور، Figma | ویرایشگرهای کد، فریمورکها، پایگاه دادهها |
جمع بندی
در ظاهر اینطور به نظر میرسد که طراح وب همان توسعه دهنده وب است اما بین این دو تخصص تفاوت های بسیاری در وظایف و مسئولیت ها وجود دارد. در این مقاله از روناک سایت به طور کامل در مورد تفاوت توسعه دهنده سایت با طراح سایت صحبت کردیم. طراح سایت به کاربردی بودن ظاهر کلی وب سایت تمرکز کرده و در موردش تصمیم گیری میکند اما توسعه دهنده سایت در قبال عملکرد مطلوب وب سایت مسئول است.
بدون دیدگاه