طراحی UI و UX، بعنوان یکی از جوانب مهم در طراحی سایت شناخته میشود. زیرا این موضوع مستقیما با کاربر سر و کار دارد. باید توجه داشت که موضوع طراحی، فقط منحصرا به طراحی گرفیکی مربوط نمیشود و موارد دیگری را نیز در بر میگیرد که در طراحی سایت رسپانسیو فوق العاده مهم خواهند بود. مواردی که در این مطلب در اختیار شما عزیزان قرار خواهد گرفت عبارتند از:
- طراحی رابط کاربری (UI)
- اصول طراحی رابط کاربری
- تجربه کاربری (UX)
- اصول تجربه کاربری
- تفاوت UI و UX
طراحی رابط کاربری (UI) چیست؟
طراحی رابط کاربری (UI) چیست؟ این پرسشی که بسیاری از افراد به دنبال پاسخ آن هستند. در این بخش یک تعریف کلی و جامع در خصوص طراحی UI ارائه میگردد. باید توجه داشت که هر محصول دارای یک وجه ظاهری است که در واقع کاربر و مصرف کننده با آن ارتباط برقرار میکند جنبه دیگر یا بعد دوم که مربوط به هدف و کاربرد آن محصول است.
بهترین مثال برای درک رابط کاربری، چاقو است. چاقو هرچه از دسته سبکتری برخوردار باشد، شخص با راحتی بیشتری از آن استفاده مینماید. همانطور که در این مثال مشخص است شکل و دسته چاقو حکم رابط کاربری را دارد. در واقع، هر آنچه ما از یک محصول میبینیم و به درک ما از کاربرد آن کمک میکند، به رابط کاربری مربوط میشود.
اصول طراحی UI
امروزه طراحی رابط کاربری بعنوان یک مسئله مهم و دانش در زمینه طراحی سایت محسوب میشود. باید توجه داشت که اصول طراحی UI و UX با یکدیگر متفاوت است. به افرادی که با دانستن اصول طراحی رابط کاربری میتوانند یک سایت را به نحوی که کاربر پسند باشد طراحی کنند، طراح UI میگویند. در این قسمت، اصول طراحی رابط کاربری معرفی و در خصوص آنها توضیحاتی ارائه میگردد.
سادگی طراحی
این عامل، یعنی طراحی ساده و شکیل بعنوان یکی از مهمترین اصول طراحی UI شناخته میشود. باید توجه داشت که در طراحی یک صفحه حتما میبایست از شلوغی پرهیز گردد، زیرا این امکان وجود دارد که کاربر دچار سردرگمی شود و نتواند به هدف خود از بازدید سایت شما دست یابد.
در واقع یکی از هنرهای طراح UI این است که طراحی یک سایت باید به شکلی ساده و دقیق انجام دهد تا کاربر به راحتی به قسمتهای مختلف سایت و ابزارهای آن دسترسی داشته باشد. طراحی قابل فهم و ساده کلیدها و نمادهای یک سایت، بعنوان یکی دیگر از هنرهای طراح رابط کاربری شناخته میشود. در کل باید گفت که طراحی ساده و شکیل یک سایت به کاربر پسند بودن آن کمک فراوانی میکند و یک طراح UI خوب باید این مورد را در طراحی خود لحاظ کند.
بکارگیری تایپوگرافی مناسب
تایپوگرافی مناسب و استفاده از فونتهای زیبا و کاربر پسند یکی دیگر از مواردیست که طراح باید در انتخاب آن دقت نماید. زیرا در صورت انتخاب دقیق این موارد، سایت از زیباییهای دیداری بهتری برخوردار خواهد شد.
البته باید گفت علاوه بر فونت انتخابی، طراح باید به مواردی همچون اندازه و رنگ فونت، عناوین، زیر عنوانها و … دقت داشته باشد. ضمنا باید توجه داشت که استایل و تیپ دکمهها در تمامی صفحات سایت یکسان طراحی شود. برای حفظ اطلاعات کامل در مورد تیپ طراحی سایت، طراح میتواند از CSS، SCSS یا SASS استفاده نماید.
طراحی مناسب برای استفاده راحت با موبایل
امروزه اکثر مردم برای ورود به سایتهای مختلف از موبایل و تبلت استفاده میکنند. از اینرو طراحی سایت باید به گونهای باشد که در موبایل هم بتوان براحتی از آن بهره برد. باید توجه داشته باشید که اگر اندازه سایت طراحی شده در موبایل پشتیبانی نشود به احتمال بسیار زیادی متحمل شکست در فعالیت خود خواهید شد.
انتخاب رنگ و تصاویر متناسب با محتوای سایت
انتخاب یک تم رنگی زیبا و متناسب با فعالیت شما میتواند منجر به افزایش زیبایی بصری سایت شما شود. پس دقت در انتخاب رنگ بسیار امری بسیار مهم و ضروری است. اگر این امر به درستی انجام نشود میتواند منجر به خستگی و کلافگی کاربر گردد و باعث خروج او از سایت شما و عدم استفاده از خدماتتان گردد. نکته ضروری در این رابطه این است که حتما میبایست از رنگ و فضای سفید در طراحی خود بهره ببرید. همچنین توجه داشته باشید از بیش از 3 یا 4 رنگ دارای هارمونی با یکدیگر استفاده ننمایید.
مورد دیگری که در این رابطه مطرح میباشد این است که میبایست حتما از تصاویر مرتبط که دارای فضای شلوغی نیستند استفاده کرد. گاهی اوقات استفاده از تصاویر شلوغ باعث میگردد که چشم کاربر خسته شود و احتمال ادامه فعالیت او در سایت شما کاهش یابد. لذا برای رقابت با سایر رقبا رعایت این موارد بسیار ضروری است و در طراحی رابط کاربری از اهیت فراوانی برخوردار میباشد.
رعایت ساختار و پیکربندی و دسترسی سریع و آسان
این مورد در طراحی رابط کاربری بسیار مهم است و در واقع تعیین کننده مسیر دسترسی به هدف و محصول موردنظر میباشد. در این قسمت، طراح میبایست با ایجاد یک ساختار مشخص و صحیح، شرایطی را برای کاربر ایجاد نماید که او براحتی بتواند محصول و کارایی آن را درک کند. باید توجه داشت که بکارگیری المانها و آیتمهای زیاد میتواند موجب کلافگی و سردرگمی کاربر شود. نکته مهم دیگر در این زمینه، استفاده از دستهبندی است. زیرا از این طریق مراجعه کننده با سرعت بیشتری میتواند به محصول و هدف خود دسترسی پیدا کند.
قابل ذکر است که طراحی سلسله مراتبی در جلب نظر مخاطب بسیار موثر است. یکی از قانونهای مهم در این زمینه، قانون “سه کلیک” میباشد، به این مفهوم که بازدیدکنندگان با سه کلیک باید به هدف و اطلاعاتی که به آن نیاز دارند، دسترسی پیدا کنند.
سرعت بالا آمدن بالای سایت
سرعت بارگذاری یکی دیگر از مواردیست که در طراحی رابط کاربری مهم است. باید توجه داشت که امروز بیش از هر زمان دیگری مردم به سرعت و زمانی که برای انجام کاری صرف میکنند اهمیت میدهند. از اینرو افراد تمایل دارند هنگامیکه به یک سایت مراجعه مینمایند زمان بالا آمدن سایت کوتاه باشد و در سریعترین حالت ممکن انجام گیرد.
یک طراح خوب UI میبایست اندازه تصاویر مورد استفاده در سایت را بهینه نماید. همچنین یکی دیگر از موارد پیشنهادی، فشرده سازی فایلهای HTML ، JavaScript و CSS میباشد. مورد دیگر در این خصوص این است که طراح، با ترکیب کدهای CSS و یا JavaScript در یک فایل مرکزی میتواند تعداد درخواستهای HTTP را کاهش دهد و سرعت بارگذاری سایت را بالا ببرد.
برقراری ارتباط موثر با مخاطبان سایت و درک نیازهای آنها
برای درک نیاز کاربران سایت بهتر است که شناخت کاملی از آنها داشته باشید. برای این منظور داشتن اطلاعاتی مانند سن، تحصیلات، جنسیت و … به شما کمک فراوانی خواهد نمود. در واقع اگر درسایت شما ارتباط خوبی با مخاطب برقرار شود او تمایل بیشتری برای صرف وقت خود در آنجا خواهد شد. باید توجه داشته باشید که رعایت اصول سئو در این زمینه بسیار موثر خواهد بود.
داشتن انعطاف در زمینه طراحی UI
این موضوع در واقع بیانگر این مطلب است که تا حد امکان رابط کاربری نباید خطا داشته باشد. اما اگر در مراحل اولیه مخاطب دچار اشتباه و خطا شد باید فرصت جبران و رفع خطا را به او داد.
حفظ ارتباط در طراحی UI و UX
UI و UX در طراحی سایت دارای رابطه مستقیمی با یکدیگر هستند. از اینرو حتما در سایت خود باید این ارتباط را در طراحی UI و UX حفظ کنید. از اینرو یکی از وظایف طراح این است که با شناخت کامل تجربه کاربری، از جزئیات و موارد مورد پسند کاربران اطلاع پیدا کند و از این طریق بتواند ارتباط بین UI و UX در طراحی سایت را حفظ نماید.
در این مطلب بسیاری از اساسی ترین اصول طراحی UI بیان گردید. اما باید توجه داشته باشید که به غیر از این اصول، موارد دیگری هم وجود دارد که طراح با رعایت آنها به شکل بهتری میتواند UI را طراحی کند.
تجربه کاربری (UX) چیست؟
تجربه کاربری (UX) چیست؟ این پرسش هم یکی دیگر از سوالاتی است که بسیاری به دنبال پاسخ آن هستند. UX در واقع به مجموعهای از رفتارها، احساسات و تعاملاتی که یک فرد در استفاده از یک محصول یا خدمات درک میکند اطلاق میگردد. UX به جنبههای کاربردی و حسی که فرد در بکارگیری یک محصول تجربه میکند اشاره دارد.
اصول تجربه کاربری (UX)
برای اینکه تجربه کاربری یک محصول خوب باشد باید یک سری قواعد را بعنوان اصول طراحی UX رعایت کرد. برخی از اصول تجربه کاربری عبارتند از:
- قابلیت استفاده از آن وجود داشته باشد و بتوان از آن در جهت دستیابی به هدف مورد نظر بهره برد.
- به راحتی قابل یافتن باشد. یعنی به آسانی بتوان به آن دسترسی پیدا کرد و اطلاعات مورد نظر را یافت.
- محصول و خدمات ارائه شده میبایست مفید باشد و به رفع نیاز مخاطب کمک کند.
- طراحی مطلوب و لذت بخش یکی دیگر از مواردیست که در طراحی تجربه کاربری میبایست لحاظ شود تا کاربر از انگیزه کافی برای دریافت خدمات و مراجعه به سایت شما برخوردار گردد.
- خدمات ارائه شده توسط شما باید ارزشمند باشد و در واقع یک خدمت با ارزش به مخاطب ارائه شود. ارزشمندی کار شما میتواند به دستیابی به یک تجربه کاربری خوب منتج گردد.
- ایجاد اعتبار نیز در دستیابی به یک تجربه کاربری خوب مفید است. در واقع کاربران به سایتی که به آن اعتماد داشته باشند مراجعه میکنند و جز مختطبان همیشگی آن میشوند.
- کاربر باید به آسانی به محصولات و خدمات ارائه شده در سایت شما دسترسی داشته باشد. در واقع دسترسی آسان و راحت به تمام قسمتهای سایت یک مزیت مهم تلقی میگردد
موارد بالا بعنوان مراحل طراحی تجربه کاربری و جز وظایف طراح تجربه کاربری شناخته میشوند که او حتما باید آنها را به دقت انجام دهد تا نتیجهای مطلوب حاصل گردد.
تفاوت در طراحی UI و UX
باید گفت که طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری دارای رابطه مستقیمی با یکدیگر هستند که حفظ این رابطه در دستیابی به یک نتیجه مطلوب تاثیر بسزایی دارد. اما با این اوصاف دارای تفاوتهایی نیز میباشند. در واقع اصلیترین تفاوت UI و UX به تعریف آنها باز میگردد. در UI به مسیر و ابزارهای جذب مخاطب توجه میشود که در بحث سایت، منظور طراحی یک سایت شکیل و زیبا خواهد بود. اما در UX به نحوه تعامل و حسی که در مخاطب القا میگردد پرداخته میشود. در واقع UX به حسی که در فرد از استفاده و بکارگیری محصول بوجود میآید اشاره دارد.
یک طراح ui باید توانایی های دیداری بالایی داشته باشد و به رنگ ها و تصاویر و چیدمان و در کل ظاهر محصول توجه کند. اما یک طراح ux باید توانایی های ادراک بالاتری داشته باشد و به مواردی از قبیل : محتوای مناسب سایت ، معتبر بودن سایت ، رضایت بخش بودن سایت برای کاربر، کاربر پذیر بودن سایت ، در دسترس بودن سایت و در کل کیفیتی و رضایتی که سایت به کاربر انتقال می دهد توجه کند.
نتیجه گیری
UI و UX یا همان رابط کاربری و تجربه کاربری بعنوان ابزاری مهم در زمینه طراحی سایت شناخته میشوند. رعایت اصول این ابزار در جذب مخاطب بسیار اثرگذار میباشد و اگر فعالیتی بدون رعایت این اصول انجام شود به احتمال فراوان شکست خواهد خورد و بازخورد خوبی نخواهد داشت. در واقع رابط کاربری و تجربه کاربری دو مقوله تخصصی هستند که به افراد ماهر برای انجام صحیح آنها نیاز است و از اینرو در بسیاری از شرکتهای طراحی سایت برخی از افراد بصورت حرفهای در این زمینه فعال هستند.
بدون دیدگاه