هر شخصی بیش از اینکه به تبلیغات موجود اعتماد کند به اطرافیان و آشنایان خود اعتماد دارد. در ریفرال مارکتینگ یا همان بازاریابی ارجاعی دقیقا از همین شیوه بهره گرفته میشود. امروزه کلیه تجارتها از سرمایههای اجتماعی آگاه هستند و به همین دلیل از این نوع بازاریابی برای گسترش دامنه فروش محصولات خود استفاده مینمایند. در این مطلب در خصوص ریفرال مارکتینگ صحبت خواهد شد. مواردی که در این مطلب به بررسی آنها خواهیم پرداخت عبارتند از:
- تعریف کلی بازاریابی ارجاعی
- اهمیت استفاده از ریفرال مارکتینگ برای بازاریابی
- استراتژیهای بازاریابی ارجاعی
- مزایای روش ریفرال مارکتینگ
- معایب روش ریفرال مارکتینگ
مفهوم ریفرال مارکتینگ
این روش که نام دیگر آن بازاریابی ارجاعی است، بعنوان یک شیوه نوین بازاریابی شناخته میشود و در آن به مشتریان این پیشنهاد داده میشود که تجارت شما را به اطرافیان خود معرفی کنند. در واقع در این روش بازاریابی، افرادی که از محصول شما استفاده کردهاند و از آن راضی هستند، مبلغ برند شما خواهند شد و آن را به آشنایان خود معرفی خواهند نمود. این توضیح بصورت کامل، مفهوم ریفرال مارکتینگ را بیان می کند.
در روش ریفرال مارکتینگ، افراد دیگر نیاز نیست به تبلیغات موجود در مکانهای مختلف بصورت چشم بسته اعتماد کنند و میتوانند با توجه به تجربه اطرافیان خود، محصول یا خدمات شما را تهیه و استفاده کنند. همانطور که مشخص است این شیوه بر پایه سرمایههای اجتماعی و نظرات افرادیست که نسبت به آنها اعتماد وجود دارد. از این طریق بر تعداد مشتریان راضی شما افزوده خواهد شد و خود آنها نیز می توانند برای برند شما تبلیغ کنند.
تفاوت ریفرال مارکتینگ با بازاریابی دهان به دهان
بصورت کلی ریفرال مارکتینگ و بازاریابی دهان به دهان شباهت بسیار زیادی با هم دارند اما یک تفاوت کلی نیز با یکدیگر دارند. در بازاریابی دهان به دهان، این فرآیند بصورت خودجوش انجام میشود ولی در بازاریابی ارجاعی، در ازای معرفی محصولات و خدمات شما، پاداشهایی نیز در نظرگرفته میشود. این پاداش ها معمولا در قالب جوایز و کوپنهای تخفیف در نظر گرفته میشوند.
در گذشته برای بازاریابی و جذب مشتریان جدید، میبایست هزینههای زیادی انجام میشد، ولی در این روش، این کار با کمترین هزینه ممکن و توسط خود مشتریان انجام خواهد شد. در واقع در بازاریابی ارجاعی، هدف اصلی تبدیل مخاطبانتان به مشتریان دائمی خواهد بود.
دلیل قدرتمندی و اهمیت ریفرال مارکتینگ
انسان بدلیل ذات اجتماعی خود، همواره تمایل به برقراری ارتباط و اشترک گذاری تجربیات خود با اطرافیان و آشنایانش را دارد. اگر ما تجربهای لذت بخش از موضوعی داشته باشیم بدون شک آن را برای خانواده و آشنایان خود مطرح خواهیم کرد تا آنها نیز در این لذت شریک باشند. البته عکس این موضوع هم وجود دارد و ما تجربیات بد خود را نیز با عزیزانمان به اشترک میگذاریم تا آنها آن تجربه را تکرار نکنند.
در واقع دلیل اهمیت ریفرال مارکتینگ یا همان بازاریابی ارجاعی در همین موضوع نهفته است و بر پایه پتانسیل اجتماعی موجود در ذات انسان عمل میکند. در این روش بازاریابی، میزان فروش با اشتراک گذاری تجربیات مخاطبانتان از برند شما با افراد نزدیکشان پتانسیل افزایش قابل توجهی را خواهد داشت.
شروط موفقیت آمیز بودن ریفرال مارکتینگ
- دارای محصولات و خدمات باکیفیت باشید
- بالا بردن اعتبار
- ارائه پاداش و جوایز خوب
- حضور پررنگ و قوی در شبکههای اجتماعی
- قانع کردن مشتریان به تایید برند
- داستان مشتریان راضی خود را منتشر کنید
استراتژیهای مختلف در بازاریابی ارجاعی
در این روش بازاریابی، برای افزایش میزان فروش میتوان استراتژیهای مختلفی را در نظر داشت که در ادامه به بحث و بررسی در خصوص آنها خواهیم پرداخت.
استراتژی درخواست از مشتریان برای معرفی خدمات و محصولات شما به آشنایانشان
در این استراتژی، شما به شیوههای مختلف از مشتریان خود درخواست میکنید که خدمات و محصولاتتان را به سایرین نیز معرفی نمایند. برای مثال برخی بر روی رسید یا فاکتور محصول خود عبارت ((ما را به دوستان خود معرفی کنید)) و چیزهایی از این دست را مینویسند. این کار باعث خواهد شد که اگر مشتریانتان تجربهای لذتبخش از خدمات و محصولات شما داشته باشند، با اشتراک گذاری آن، بر میزان فروش شما افزوده شود.
آموزش کارمندان
این موضوع از اهمیت ویژهای برخوردار است و شما از طریق آموزش کارکنان خود نیز میتوانید فروش خود را افزایش دهید. همانطور که مشخص است این مسئله یک موضوع دو سر برد خواهد بود و هم برای شما و هم برای کارمندانتان سودآور است.
ریفرال مارکتینگ با استفاده از همکاری مشترک
شما در این روش با استفاده از جوایز و کوپنهای مختلف مشتریانتان را ترغیب خواهید کرد که برای شما مشتریهای بیشتری بیاورند و از این طریق فروش شما افزایش پیدا کند. بعنوان مثال در این زمینه میتوان به پلتفرمهایی همچون اکالا، اسنپ و … اشاره نمود.
معیارهای عملکرد در ریفرال مارکتینگ
این روش بازاریابی مانند سایر روشها، دارای شاخصهایی است که از طریق آن میتوان میزان موفقیت این شیوه را سنجید. این معیارها عبارتند از:
- نرخ بازگشت سرمایه
- نرخ تمایل مشتریانتان برای دعوت از آشنایانشان
- نرخ تبدیل به مشتری افراد دعوت شده
مزایای ریفرال مارکتینگ
بازاریابی ارجاعی یک روش جدید برای بازاریابی است که طرفداران بسیاری دارد. از مزایای ریفرال مارکتینگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارزان بودن نسبت به سایر روش ها
- وجود اعتماد بین تبلیغ کننده محصول و مشتری جدید
- سود بیشتر در قبال انرژی کمتر
- امکان بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی
- تبدیل مخاطبان به مشتری وفادار
- سودآوری هم برای فروشنده و هم برای مشتری
.
معایب ریفرال مارکتینگ
این نوع بازاریابی علاوه بر مزایایی که دارد دارای معایبی نیز هست. از معایب ریفرال مارکتینگ میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- عدم تسلط بر جذب قشر خاصی از مخاطبین
- عدم کنترل مناسب نرخ رشد مشتری بدلیل دامنه گسترده ارتباطات
- بروز مشکل در هنگام افزایش قیمتها
باید توجه داشت که استفاده از یک نرم افزار CRM جهت آنالیز نیاز و نظرات مشتریان بسیار توصیه میشود و مدیران مجموعه از این طریق به نحو بهتری میتوانند نیازهای مجموعه خود و مشتریانشان را برطرف نمایند.
نتیجه گیری
ریفرال مارکتینگ یک روش جدید بازاریابی است که طرفداران بسیاری دارد و بر پایه پتانسیل اجتماعی میباشد. این روش هزینه زیادی ندارد و در آن با استفاده از خود مشتریان و در نظرگیری برخی پاداشها میتوان مشتریان جدیدی را جذب کرد. با استفاده از بازاریابی ارجاعی بسیاری از اطرافیان مشتریان شما به مشتریان وفادار تبدیل خواهند شد.
بدون دیدگاه